#värmeradio – Att skriva intro och berättelse

Här finns planeringsdokumnetet till värmeradio att ladda ned. Fyll i planeringen innan du börjar skriva.

How to värmeradio

Här är en modell för vad som ska finnas med i varje del av radioprogrammets introduktion samt huvudhistorien (tre etapper) och två sidohistorier.

Introduktion

Ditt radioprogram ska börja med en situationsbeskrivning. Du ska få lyssnaren att känna att den ser världen genom dina ögon, bara för ett ögonblick. OBS! Introduktionen ska skrivas i tempus presens!

  1. Skriv “Jag” och sedan fortsätt med ett verb och en plats. Var ganska noga och detaljerad med att berätta vad du gör.
  2. Beskriv ett sinnesintryck (t.ex. vad platsen luktar).
  3. Beskriv ett sinnesintryck till (t.ex. vilken färg ljuset har och om det är varmt eller kallt).
  4. Beskriv en detalj på platsen där du är. Ta något som kanske inte är det första någon lägger märke till (t.ex. hur en fläck på bordet ser ut, hur brandvarnaren lampa blinkar eller vad som är klottrat på pappret framför dig.)
  5. Ge en ledtråd till vad programmet ska handla om.
  6. Presentera dig och hälsa lyssnaren välkommen till ditt radioprogram.

Etapperna

Byt till tempus preteritum. Det här funderar på samma sätt som etapperna i Tala som TED. Den enda skillnaden här är att du har tid och plats att skriva mer. Det här kallas att fördjupa historien. I andra eller tredje etappen ska du ta lyssnaren tillbaka till den plats och den händelse du tog upp i din introduktion. Berätta vad som hände sedan. Det är viktigt att du “låter tiden gå” i berättelsen mellan etapperna. Markera det med saker som “Efter ett halvår”, “Senare den hösten” eller “tiden gick”.

  1. Etapp ett ska beskriva hur din historia börjar.
  2. Etapp två ska vara mitten på historien. Här händer ofta all form av kamp, alla svårigheter, allt som får lyssnaren att känna “oj oj, hur ska det här gå?”.
  3. Etapp tre ska innehålla hur din historia slutar. Du får gärna ha ett “öppet slut” alltså där lyssnaren får gissa själv om det gick bra eller dåligt.

Sidohistorier

Det här är den stora skillnaden mellan hur du berättar i ditt radioprogram mot hur du skrev Tala som TED. Du ska berätta två historier som kanske först känns som om du bytt ämne. När du sedan kopplar tillbaka till nästa etapp i huvudhistorien har du breddat ämnet. Du kan berätta nästan vad som helst så länge du kan koppla tillbaka till nästa etapp. Det är enklast att skriva dessa i tempus preteritum, men om du har en bra plan kan du välja ett annat tempus också. Båda sidohistorierna måste vara samma tempus. Fråga Martin eller Lotta om du är osäker.

Patos och punch line kommer i separat inlägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *