Parkour -inflytande och delaktighet

Inflytande och delaktighet är något som vi jobbar mycket med på fritids. Vi vill att barnen ska ha möjlighet att påverka verksamheten. Vilket kan vara allt ifrån att önska aktiviteter, påverka inköp, medverka på fritidsråd till att arbeta vidare med sådant som intresserar dem. Barnen kan t.ex. planera temadagar så som spa där de både planerar och genomför aktiviteteten tillsammans med oss vuxna. Det kan också handla om att arrangera mattetävlingar, frågesporter, pyssel, lekar eller sagoteater.

Vi strävar efter en balans mellan vuxenstryda aktiviteter (som barnen dels önskat samt även utifrån läroplanen) samt möjlighet att arbeta i olika projekt utifrån barnens intressen.

Några elever i tvåan ville leda aktiviteten parkour. Frågan gick sedan vidare till Fritidsrådet där vi beslutade att de fick leda aktiviteten tillsammans med en pedagog.

Först hade vi ett mötet där vi diskuterade upplägget för aktiviteten. Sedan var det dags att köra igång. Första gången gick okej, men det fanns mycket att förbättra. Vi hade ett nytt möte där vi gick igenom vad som fungerade bra samt vad vi behövde förbättra. Andra gången gick väldigt bra och barnen var mycket stola över sig själva. De andra följande två gångerna har även de gått mycket bra. Det har varit fantastisk att se deras engagemang och driv! Barnen som har gått på parkouren har gett feedbacken att aktiviteten var rolig och att de lärde sig nya saker.

Parkourledarna har lärt sig massor och det har varit otroligt roligt att följa dem och stötta dem in i det här projektet. De har utvecklat i sin förmåga att samarbeta. De har förstått vikten av en god och tydlig planering och struktur t.ex. vem gör vad och hur länge. De har använt sin kreativitet och fantasi samtidigt som de har varit flexibla och ändrat upplägget när det har behövts. De har också lärt sig att gå från idé till handling samt ökat sitt självförtroende att de kan förverkliga idéer.

5 tankar om “Parkour -inflytande och delaktighet