Apstjärnan – Explora

Den sista läsförståelsestrategien vi ska utforska är just ExploraAtt utforska det okända. Hur gör du egentligen när du läser eller hör ett ord du inte förstår? När du inte vet var La Paz ligger? Hur gör du när du inte vet vem J.K. Rowling eller Angela Davis är? Hur gör du när du inte vet vad Hg är för grundämne, eller kanske vad ett grundämne (fråga Marina) är?
Ja, då utforskar du det! Du letar! Du frågar!

Det finns flera metoder:

  1. Fråga en som vet – Fråga en kompis, en lärare, en förälder. Det absolut smartaste är att fråga flera människor. Svarar två personer samma sak, är det säkrare att det stämmer.
  2. Böcker – Böcker tar längre tid att göra än hemsidor. Därför är de ofta noggrannare skrivna än hemsidor. Det gör att många böcker stämmer bättre än hemsidor. Inte alla, så fråga lärare och vuxna om hjälp i början.
  3. Hemsidor du känner igen – Använd först hemsidor du vet att du kan lita på. De bästa är de du förstår informationen på, annars måste du ju Explora igen! Spara på hemsidor du använt för att Explora.
  4. Sökmotor – Google är världens mest kända sökmotor. Den hjälper dig hitta hemsidor där du kan hitta information. Kom ihåg! Information står inte “på google”. En sökmotor hittar bara sidor. Du måste själv bestämma om du tror det som står på sidorna är sant. Youtube fungerar likadant för video.
  5. Rita en bild – Om du inte förstår hur något i en bok ser ut, kan du försöka måla eller rita utifrån vad som sägs i boken. Hur ser t.ex. elaka Tord i Apstjärnan ut? I kapitlet “No Panic On Titanic” står det faktiskt. Försök rita honom, utifrån beskrivningen. Samma fungerar på kartor eller miljöer.

Hur du än väljer att leta, så är det alltid bra med flera källor. Allt och alla du får information ifrån är källor. Alla människor måste öva på att lära sig att bedöma om en källa går att lita på. Det kallas för att vara kritisk.
Vissa saker måste du kolla upp med en gång för att förstå texten. Andra kan du skriva ned och kolla upp senare. Men hur ska en veta, när ska en kolla upp direkt och när ska en spara till senare?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *