Geografi- Norden

Hej!

Nu har vi kommit igång med arbetsområdet Norden. Vi följer bl.a. programmet “Geografens testamente” och eleverna ska också göra sina egna presentationer om våra nordiska grannländer.

Geografi- Nordens geografi

I arbetsområdet Nordens geografi kommer vi lära oss mer om Nordens natur- och kulturlandskap samt Nordens befolkning.

Centralt innehåll åk 4-6

• Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till hållbar utveckling.
  • Nordiska natur- och kulturlandskapen.
  • Fördelningen av nordens befolkning.
  • Namngeografi Norden: länder, vatten, berg samt städer.
  • Begrepp.
  • Kartan och dess uppbyggnad. Olika sorters kartor, topografiska och tematiska.

Mål och syfte

Efter avslutat område ska du kunna besvara följande frågor.

• Vad innebär hållbar utveckling och varför är det viktigt?
  • Hur använder sig människan av naturens resurser i Nordens olika länder?
  • Vad är skillnaden mellan en topografisk karta och en tematisk?
  • Var i Norden bor det flest människor och varför har dom bosatt sig just där?
  • Kartkunskap, du ska kunna placera vissa berg, vatten och städer i Norden på en karta.

Arbetssätt

• Vi kommer att läsa faktatexter och besvara frågor, samt göra en egen text om Norden
  • Göra övningar enskilt, i par och i helklass.
  • Titta på film inom ämnet.

Detta kommer vi att bedöma.

• Ditt deltagande i gemensamma diskussioner.
  • Ett kartprov på Norden.
  • Återkommande muntliga begrepps och kunskapskontroller.

Kartkunskap, träna på de nordiska länderna här:

Veckobrev

Hej

Helene Jansson har bestämt sig för att gå i pension och lämnar därför Årstaskolan den sista januari. Enheten har idag berättat det för eleverna.
Vi har hennes ersättare Micael Gustavsson på plats från 21/1. Micael kommer närmast från en tjänst som lärare på Nya Elementars skola.
I samband med detta görs följande förändringar i åk 5:

• Micael undervisar alla 5:or i NO
  • Micael undervisar 5B och 5D i MA
  • Gabriella undervisar 5A och 5C i MA
  • Gabriella kommer ha en grupp i elevensval från 31/1
  • Alla klasser kommer få nytt schema som kommer gälla från 28/1. Eleverna kommer få med sig hem nya scheman under nästa vecka.

Vi säger varmt tack till Helene för hennes arbete här på skolan och även för hennes hela lärargärning, vi hälsar samtidigt Micael välkommen till Årstaskolan!
Med Vänliga Hälsningar

Pontus Westberg, Biträdande rektor

Årstaskolan
Hjälmarvägen 16, 120 53 Stockholm
Telefon: 08-508 140 70
E-post: pontus.westberg@stockholm.se

Torsdag 24/1 kl.16-19 är alla välkomna på Öppet hus, det går bra att också besöka högstadiet som finns i paviljongerna vid Årstaviken.

Tisdag 29/1 är det studiedag för all personal. Se tidigare inlägg för information kring anmälan till jourfristids.

Vi vill igen påminna om att det kan vara kallt ute på vintern och att det är skönt att ha varma ytterkläder med sig eftersom alla elever ska vara ute på alla raster.

Trevlig helg!

Enhet 5

Svenska 5A och 5C

Hej

I dag har vi i 5A och 5C påbörjat ett längre SV-projekt kring läsning av lite äldre skönlitterära texter. Vi kommer att arbeta med projektet ungefär två lektioner i veckan. Förutom att vi idag gick igenom planeringen började vi tillsammans läsa ett utdrag ur Robin Hood av Howard Pyle. För dig som vill läsa hela planeringen så finns den här:Läsförståelse-utifrån-klassiker
Framöver kommer vi bl.a. läsa utdrag ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf, En världsomsegling under havet av Jules Verne och Trollkarlen från Oz av Frank Baum.
Till läsprojektet kring klassiker kommer vi också framöver lägga till ett skrivprojekt där vi skriver egen text med inspiration från de texter vi läser.

Vi kommer den här terminen att fortsätta att ha en läsläxa med tillhörande skrivuppgifter varje vecka. Vi kommer dela ut den första läsläxan under vecka 5.

Vårt arbete kring läs- och hörförståelse av texter inom olika textgenrer kommer också att fortsätta under hela terminen. Just nu arbetar vi bl.a. kring instruerande texter.

Lycka till!
Gabriella och Therese

Information om studiedag och vårens stormöten

Hejsan alla familjer på Årstaskolan!

Hoppas ni har haft en skön julledighet!
Jag vill påminna er om att det är studiedag tisdagen den 29 januari för all personal, vilket innebär att det då är jourfritids bemannat med vikarier.

Jag vill också redan nu flagga för våra stormöten som gäller för all personal på skolan. Dessa kommer att inträffa tre gånger under vårterminen. Följande datum gäller; onsdag 6 februari, tisdag 26 mars och tisdag 7 maj, då fritids är bemannat av vikarier från klockan 15.15.

Ni kan redan nu gå in och anmäla om ni behöver omsorg dessa dagar för ert/era barn via länken ANMÄLAN TILL LOV- OCH JOURFRITIDS som finns i det övre röda fältet på denna sida.

Tack för gott samarbete!
Nina Park, biträdande rektor