Krampus

Hej, igår hade vi en historielektion som jag uppfattat skrämt några barn. Det blev tydligt när jag pratade med barnen om det efteråt. Vi gick igenom att traditioner ändras över tid och innan vi hade den kristna högtiden jul i Sverige trodde folket på att olika väsen som styrde över gården både över lycka och otur. Vi tittade på en film – En berättelse om julen, som är från 6 år. Filmen berättade lite kort om föregångaren till tomten som var en getabock. Jag hade tittat på filmen innan lektionen och tyckte den var bra, men lite spännande. Det var ett kort klipp på Krampus och filmen handlade inte om honom, men det är honom många barn kommer ihåg. På sli skriver de:

Berättelsen om julen – från urprung till dagens jul Julen är en högtid som är fylld av mat, presenter och olika traditioner. Innan kristendomen firade man i Skandinavien midvinterblot under årets mörkaste tid. Kristendomen och den katolska kyrkan ville utplåna tron på de gamla gudarna. Vi började nu fira Kristi födelse istället för midvinterblot. Nya traditioner kom. Julklappar i form av “klappar” kastades in genom dörren med elaka rim. Julbocken gjorde sitt intåg och från Tyskland kom julgranen och adventskalendern. Den urgamla gårdstomten fick konkurrens av en ny röd tomte som hade rötter från ett helgon i nuvarande Turkiet och fått utseendet från Coca Cola-reklamen. Nya traditioner med Kalle Anka på julafton och årets julklapp har gjort att den svenska julen är en blandning av gamla och nya traditioner.

Vi pratade om att det inte var på riktigt utan detta var för att lura barn förr för att de skulle vara snälla hela året. Det kändes som vi pratade ut om filmen efter lektionen men jag upptäckte att några få blev rädda på riktigt. Detta var inte min mening utan mer ge de en historisk bild. Många tyckte den var kul, men jag vill inte att nån ska känna sig rädd på mina lektioner. Om ni vet att ert barn blev rädd som inte har tillkännagett sig kan ni väl höra av er till mig så jag vet om nån är extra känslig så att jag kan ta hänsyn till det.

Varma hälsningar och trevlig helg!

/Malin

2 tankar om “Krampus

1. Malin Sundqvist says:

Ja men så läskig som googlingen framställdes är han såklart inte i filmen. Jag var också tvungen att googla på honom efteråt. Då var han väldigt läskig. Så se till att era barn inte googlar honom. Jag visste inte heller om Krampus innan jag kollade på filmen. Men tydligen en föregångaren till tomten som de använde förr i tiden för att barnen skulle hålla sig snälla hela året. Jag lärde mig också av filmen att det är därför vi har bockar som dekoration idag. Spännande film, den var från 6 år, men tyvärr var det Krampus som fastnade hos många. Filmen la inte alls stort fokus på honom. Bara så ni vet.

2. Fredrik (Sagas pappa) says:

Vad bra att du berättar! Hade aldrig hört talas om Krampus och var tvungen att googla så nu har även jag lärt mig något! Vilken läskig en!