Veckobrev v.38

Hej.

Nästa vecka v.39

Tisdag: läsläxa kapitel 1

Onsdag: idrott

Fredag: idrott

V.40 utvecklingssamtalsvecka

11 oktober nästa Apt

Idag har vi sprungit skoljoggen, jag med många fler uppskattade detta väldigt mycket:)

No- Vi har börjat med ett nytt no-tema, balansera och väga som vi kör parallellt med årstider och förändringar i naturen.

Balansera och väga innehåller 13 uppdrag, vars ämnesmässiga innehåll kan sammanfattas under tre rubriker:

Balans. Eleverna undersöker hur en kan få föremål och den egna kroppen att balansera och samtalar om tyngdkraft. De tar reda på tyngdpunktens och stödytans betydelse för balansen och undersöker hävstångsprincipen. De läser om att balansera och bygger som avslutning en hängande mobil.

Vägandets idé. Eleverna bygger och undersöker en balansvåg. De rangordnar föremål från det lättaste till det tyngsta.

Densitet. Eleverna får undersöka egenskaper hos olika matvaror. De rangordnar matvarorna efter massa och volym och upptäcker att det som har stor volym inte behöver väga mest.

För den som vill veta mer har NTA en egen hemsida där ni kan läsa mer om ämnet:)

http://ntaskolutveckling.se

So– vår energi har gått åt till att förstå vad ett parti är och åt valet nu de första veckorna. Snart påbörjar vi ett nytt tema som kommer handla om trafik eftersom nästa vecka avslutar vi ”valet-temat” med ett val.

Svenska- Vi fortsätter forma bokstäver och lära oss namn och ljudet på bokstäver, hittills har vi gått igenom Oo, Aa, Mm och veckans bokstav är Ss. Och vi tränar på att läsa och skriva ”ord-bilden” och. Vi kommer nu också alltmer börja bygga ord av de bokstäver vi lärt oss. Nu kommer alla kunna läsa/ skriva ord som; Sam;), som, mos, mamma, massa, os osv;) De jobbar på flitigt era små barn och har en hög arbetsmoral. Det är så kul att se.

Jag har skickat hem läsläxan idag som är till nästa tisdag, kapitel 1. Vi har pratat om att det finns tre olika böcker. Tre olika nivåer och att nivåerna är inget vi jämför mellan varandra, utan du är där du är och är bra som du är. Det finns ingen bättre eller sämre bok utan vi går i ettan och håller på att lära oss bokstäver. Boken du får idag behöver inte vara något bestående utan något vi kan komma att ändra med tiden..:)

I läsläxan ligger ett läsprotokoll där ni har översikt några veckor framöver vad som ska läsas när. Det står också lyssnarens kommentar där ni har chans att skriva pepp till barnen men också frågor till mig över läsningen som jag kan svara på i samma kommentarsfält. I boken ligger också ett egetgjort bokmärke. De elever som vill använda får använda det. Och eleverna kan visa hur ni använder det på bästa sätt;).

Matte– gått igenom tallinjen, addition och subtraktion 1-5. Gå in på matteboken om ni är mer nyfikna på vilka slags tal vi har arbetat med.

Musik- smultron och hallonsaftsången och spökrock sjungs för fulla muggar när Ulf tar fram gitarren å gigar med oss. Vilka musiklektioner Uffe bjuder oss på. Tack Ulf att du är med och stärker upp mina svagheter! Barnen ser ut att uppskatta det och ler varje musiklektion. Förutom sång får han in en massa ordförklaringar om vad ord egentligen betyder och ordens synonymer. Tack igen Ulf!:)

Allt gott! Hälsningar/

Malin

Skoljogg

Imorgon är det dags för oss att springa skoljoggen. Vi börjar som vanligt i klassrummet men kommer att ca 8.30 att gå till Årstaliden för att springa. Låt gärna eleverna, denna dag, ha på sig oömma kläder/ idrottskläder och ha med sig en namnad vattenflaska.

Skoljoggen är ett landsomfattande arrangemang för att uppmuntra till motion och samla in pengar, årets förmånstagare är Clowner utan gränser. Det är ett frivilligt belopp som ges, och om man inte vill ge något är det också okej. Pengarna samlas in i klassen och ges sedan vidare till personal på idrotten. Man kan också använda Swish. Ni kan swisha valfritt belopp på telefonnummer: 123-9011263 (som du ser är detta ingen 070-nummer men det funkar precis som ett vanligt telefonnummer så kommer pengarna direkt in på Skoljoggens 90-konto).

Vad kul det ska bli att springa.

Heja 1 D=)