Våra mardrömmars Stockholm

I samband med Fågelströmsåret 2017 arbetar vi med temat Våra mardrömmars stad och utforskar skräckgenren. Vi har läst om  läskiga platser i Stockholm som Kolerakyrkogården och Galgbacken i Hammarbyhöjden samt läst spökhistorier om bl.a. Skanskvarn! Eleverna har även fått läsa om skräckens historiska gestalter som Frankenstein och Dracula. Dracula är en förgestalt till vampyren Eli som är en huvudkaraktär i John Ajvide Lindqvist prisbelönta skräckroman Låt den rätte komma in som vi läser fram till v.45. Parallellt med läsningen och arbetet med boken kommer eleverna få skriva sina egna skräckdikter som tillsammans med deras gestaltning i Bilden kommer publiceras i en antologi senare i höst.  Se arbetsbladet nedan.

Skräckpoesi

Du ska skriva en dikt inom genren skräck, alltså en skräckdikt. Dikten kommer tillsammans med din gestaltning på Bilden publiceras i en skräckantologi senare i höst. Skräckdikten ska ha en tydlig anknytning till Stockholm, precis som boken Låt den rätte komma in. Du ska använda dig av minst en stilfigur i dikten. Vi kommer att arbeta med skräckdikten under tre lektioner.

Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3
Introduktion, övning och inspiration.

Gör en tankekarta.

Skriv på din dikt! Kamratrespons och inlämning.

Ur centralt innehåll

• Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.
  • Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

E C A
Du har till viss del följt instruktionen. Din skräckdikt utspelar sig i Stockholm och du har till viss del använt dig av en stilfigur. Du har följt instruktionen relativt väl. Din skräckdikt utspelar sig i Stockholm och du har använt dig av en stilfigur. Du har följt instruktionen väl. Din skräckdikt utspelar sig i Stockholm och du har använt dig av flera stilfigurer.
Du kan skriva en skräckdikt med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttypen poesi. Du kan skriva en skräckdikt med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttypen poesi. Du kan skriva en skräckdikt med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttypen poesi.
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt. Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt. Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

Välkomna på bokrelease senare i höst! Återkommer med datum.

Ruskiga hälsningar/

Svensklärarna