Tips inför gymnasievalet från SYV

Hej elever och vårdnadshavare!  

Senast den 18 februari ska ansökan till gymnasiet vara gjord, och inför valet vill jag skicka med några tips!  

Har du, som väldigt många andra, till och med svårt att välja vad du ska ha på dig, vilket godis du är sugen på eller vad som helst som innebär att ta ett beslut? Då är det inte konstigt att gymnasievalet känns jobbigt!  

Ett tips är att försöka lyssna till magkänslan och vad du är intresserad eller nyfiken på. Vad skulle du vilja lära dig mer om? Vad gillar du att pyssla med på fritiden? Har du något favoritämne i skolan? Söker du ofta information om några vissa ämnen på instagram eller youtube? Kan du utgå från det när du söker gymnasieprogram och skolor? Ja!  

Hur jobbigt det än känns – försök lägga ner några timmar på att leta upp information: läs om program, kolla in poängplaner för de program på olika skolor du är intresserad av eller varför inte testa att åka till skolan för att känna hur resvägen är och gå runt i området. Gå på öppet hus eller boka in ett studiebesök på skolor du är intresserad av!  

Skulle det även vara så att du känner efter 18 februari att valen inte blev som du ville, så finns det chans mellan 17 april och 15 maj att ändra om dina val!  

De sidor jag rekommenderar att ni utgår från när ni söker information är:  

www.gyantagningen.se – kolla antagningsstatistik, se datum för öppet hus, gör ansökan 

www.gymnasieinfo.se – läs om bl.a. gymnasieprogram, gymnasiemyter och yrken

www.utbildningsinfo.se – för de som är intresserade av att tex jämföra programutbud på olika gymnasieprogram eller planera sina studier i ett längre perspektiv.  

Här kommer Clara Henry med några goa tips, kika gärna på den: 

https://www.youtube.com/watch?v=JvnqvRdXXoE

Med vänlig hälsning Malin, SYV

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *