Teknik 8abc

Teknik

1. Läxförhör fredag 18/5 (Vecka 20) på följande:
  • Hur fungerar en generator?
  • Hur fungerar en transformator?
  • Resonera kring den globala elproduktionens miljöpåverkan
  1. Kriterier till inlämningsuppgiften – Hur strömmen kommer till vägguttaget

Lämnas in senast 22/5 (Vecka 21)

E C A
Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med viss användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur enkelt identifierbara delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Dessutom kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Dessutom kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion och visar då på andra liknande lösningar.

Dessutom kan eleven föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

1. Bygg en elbil. Med hjälp av en 50 cl pet-flaska (eller mindre) i grupper om

2-3 elever. Skolan har elmotorer och batterier men ni behöver skaffa 4 hjul (korkar från pet-flaskor)