Krönikor (v.45-49)

Krönikan är en texttyp som man som läsare oftast stöter på i tidningar eller på olika hemsidor. Ofta är krönikor en kommentar till något som just nu händer i samhället, en form av nutidsanalys. Den kommenterar små eller stora saker som händer i samhället, som krönikören tänker och reagerar på.

Krönikan bygger på en personlig upplevelse. Krönikören iakttar vardagen och lägger märke till saker som andra kanske inte tänker på. Men man beskriver inte bara det man ser och upplever, utan berättar också vad man personligen tycker och tänker om det. Det är just de personliga åsikterna som är krönikans kärna. Språket i en krönika är mer talspråkigt än i många andra texter. Krönikor skrivs ofta för att underhålla och för att övertyga, men ibland också för att provocera eller för att uppmärkamma.

Vi inleder de här veckorna med att läsa några olika krönikor och diskuterar innehållet i dessa. Tanken är att du ska ta intryck av hur de är skrivna för att sedan skriva din egen krönika. Temat för krönikan kan vara en företeelse runt dig, i hemmet, i skolan, på stan, i samhället, i världen eller i media som du lagt märke till.

 

Bedömningsunderlag de här veckorna:

  • Dina analyser av krönikorna vi läser under lektionerna
  • Kamratresponsen
  • Din krönika

 

Ungefärlig veckoplanering

Vecka Måndag Tisdag Onsdag
45 Vad är en krönika?

Krönika 1

Vad är en krönika?

Krönika 2

Vad är en krönika?

Krönika 3

46 Faktainsamling

INLÄMNING 1:
Förslag på ämne

Ev. Krönika 4

Faktainsamling +
Eget skrivande

Eget skrivande

INLÄMNING 2:
Inledning

47

Temavecka och muntliga Nationella prov

48 Eget skrivande Eget skrivande Eget skrivande
49 Eget skrivande

INLÄMNING 3:
Färdig brödtext

Kamratrespons Finjusteringar + layout

INLÄMNING 4:
Helt färdig krönika

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *