SO – Religion: Prov – De fem världsreligionerna

Hej hej!

Nu börjar det närma sig till det avslutande provet om de fem världsreligionerna (kristendom, islam, hinduism, buddism, judendom) som preliminärt kommer att äga rum fredagen den 10/5. Provet kommer framförallt att handla om hur man kan jämföra de olika religionerna med skillnader och likheter. Sista tiden innan provet kommer vi även att repetera samtliga världsreligioner då vissa av de gicks igenom för över ett år sedan och det är viktigt att man har färsk kunskap med sig till provet.

För att ge er elever och vårdnadshavare lite hjälp i pluggandet kommer här nedan en liten beskrivning över vad provet kommer att innehålla.

En del kommer att handla om att kunna fastställa hur gamla de olika religionerna är.

En annan del fokuserar mer på att kunna förstå varför det är viktigt för religiösa människor att ha en tro.

Det kommer finnas ett parti där eleverna får visa hur man kan jämföra men också särskilja de olika religionerna.

Använd er gärna av olika källor när ni studerar in materialet men framförallt läroboken samt de övningspapper med frågor som ni har arbetat med hittills.

Två bra tips!

1. Om man inte orkar kolla igenom alla olika religioners hela avsnitt kan man gå direkt till avsnittens sammanfattningar som finns i slutet av varje avsnitt.
  2. På sidorna 138-141 hittar ni sammanfattningar för de olika religionernas syn kring “Symboler” samt vad man tror händer efter döden. Detta är väldigt bra hjälp eftersom man då direkt kan göra jämförelser mellan religionerna.

Lycka till!

/Martin & Anette