Inför Temadagarna v.47

Kära elever!

Nästa vecka är det dags för årets temadagar. Till skillnad från förra året så kommer alla elever att arbeta med årets tema i sina vanliga klasser och tillsammans med sin mentor. Arbetet kommer även endast att pågå under tre förmiddagar, från tisdag till torsdag. Specifika starttider för just er klass kommer respektive mentor att informera om.

Detta år är temat i fokus “Internet och användningen av Sociala Medier”. Här nedan kan du läsa en kortare sammanfattning av bakgrunden till temat samt lite om vad vi kommer att ägna tiden åt:

Temadagarna HT-18, åk.4-6

Vår internetanvändning växer för varje dag och vi slussas in i nya sociala medier hela tiden. I synnerhet är våra barn och ungdomar oerhört snabba på att snappa upp ny teknik samt spendera mer och mer tid med smartphones och datorer. Studier visar att sociala medier och spel är de saker barn och unga ägnar mest tid åt när de är uppkopplade. Rapporter visar även på en koppling mellan ungdomars mobil- och internetanvändning och psykisk ohälsa.
Med årets temadagar ämnar vi därför att lyfta de problem och möjligheter som detta skapar.

Under tre förmiddagar vecka 47 kommer skolans elever i år 4-6 att skapa noveller, dikter och tecknade serier i smågrupper. Berättelserna ska röra sig i en dystopisk eller utopisk värld inom vilken näthat och sociala medier har en central roll. Genom den dystopiska och utopiska linsen får eleverna en viss distans till ämnet och vi skapar en trygg arena inom vilken eleverna kan diskutera och fundera kring svåra ämnen utan att behöva använda sin egen värld som exempel.

Som ett extra rolig mål och morot kommer allt eleverna producerar bli publicerat i en antologi som trycks i fysisk form och även publiceras i Bibblis. Under Öppet hus i januari planerar vi att presentera boken på en vernissage.

Vi lärare är övertygade om att detta kommer bli ett väldigt givande och viktigt tema-arbete så vi är väldigt peppade! Hoppas även ni känner att detta ska bli intressant 🙂

///Lärarna i åk.6

3 tankar om “Inför Temadagarna v.47