Vad händer bland våra unga online?

Vi på Årstaskolan vill gärna dela med oss av den här trygghetsvandringen på nätet som vi fått från Kommunpolisen Globen via Åsa Winfridsson som är Preventionssamordnare i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.
Kommunpolisen i Globen har alltså gjort en trygghetsvandring på nätet tillsammans med tjejer i ålder 13-16 år för att få en bild av vad de möter på nätet och i sociala medier. Resultatet finns i bifogad fil. Det är värdefullt för oss vuxna att få en inblick i ungas vardag.

>> Ladda ned PDF:en här

Kalle Enström
Rektor Årstaskolan

Brev från rektorn!

Nu närmar sig avslutningen med stora steg och sommaren med den, då det bara är ett par skoldagar kvar på läsåret.
Som vanligt får ni den mesta informationen via klassens / årskursens blogg men jag har satt ihop en del information som är bra för alla att ta del av.

Jag vill också passa på att tacka alla elever, vårdnadshavare och medarbetare för ett fint läsår!

Det här årets avslutning

Tisdag den 11 juni är det dags för skolavslutning:

 • Årskurs F-6 | klockan 08.30 på Årstaskolan Årsta torg (skolan alltså)
 • Årskurs 7-9 | klockan 09.30 på Årstaskolan Årstaviken

Övriga tider för dagen kommer genom klassens / årskursens blogg.

Inför skolavslutningen för årskurs F-6 har jag skickat ut en kort film till alla elever med en dansuppmaning / utmaning för den som vill, precis som förra året. Du som inte är elev men kommer att delta i avslutningen för årskurs F-6 får också gärna hänga på 😊
Här kan du se hur vi ska göra:

Nya klasser i årskurs 4 och 7

Vi har nu gjort eller håller på att göra klart de nya klasserna i årskurs 4 och årskurs 7.
Klasserna för blivande årskurs 4 har vi postat, ni får dem alltså hem i brevlådan.
Klasserna för blivande årskurs 7 behöver lite mer tid då det är fler elever som kommer till oss från andra skolor. Vi vill veta så mycket som möjligt för att kunna sätta ihop bästa möjliga klasser.
Information om de nya klasserna i årskurs 7 kommer på måndag eller möjligen på tisdag i samband med avslutningen.

Vi vill att eleverna och även vårdnadshavare ska få se klasserna före sommaren. Vi vill dock att ni ska vara med på att det kan bli förändringar om elever flyttar eller kommer till under sommaren.

Ny paviljong till Årstaviken

Den nya paviljongen vid skolans 7-9-del vid Årstaviken står på plats och håller nu på att göras klar invändigt. Den nya byggnaden gör att vi med start höstterminen kan vara 4 parallellklasser i årskurs 7-9 framöver. i höst har vi fyra 7:or, tre 8:or och tre 9:or. Vi är glada över att få fler platser, då vi under året har behövt tacka nej till många elever i årskurs 7 och 8 eftersom vi inte haft plats.

Nästa läsårsstart

Läsåret 2019/2020 börjar måndag den 19:e augusti klockan 9.00 för årskurs F-6 på Årsta torg och årskurs 7-9 på Årstaviken.
Ytterligare information om skolstarten kommer genom klassens / årskursens blogg.

Kunskapsresultat

Vi kan börja summera årets kunskapsresultat, ett par exempel:

 • 17 elever i åk 9 når minst 300 poäng, av dem har 3 elever 340 poäng, vilket betyder att de har A i samtliga 17 ämnen. En storartad prestation!
 • Vi gör varje år ett prov i Matematik i några årskurser, provet konstrueras av PRIM-gruppen vid Stockholms universitet, UiM (gick tidigare under namnet Stockholmsprovet).
  Exempel från årets resultat nedan, här visas en procentsats för hur många elever som klarat kravgränsen inom ett område, vårt först och snittet i Stockholms skolor inom parentes:
  Åk 2: Taluppfattning 99% (95%), Geometri 95% (93%), Problemlösning 88% (82%)
  Åk 5: Taluppfattning 91% (81%), Geometri 81% (61%), Problemlösning 93% (88%)

Årstafestivalen och Globträdet

Årets Årstafestival gick ju av stapeln för circa två veckor sedan. Till slut var vädret med oss och vi fick en fin kväll tillsammans med roliga aktiviteter och toppframträdanden på scenen! Under kvällen samlade vi in pengar till Globträdet och deras verksamhet med att hjälpa barn och unga i Nairobi. Vi fick precis reda på hur mycket pengar vi samlat in: drygt 10.000 kronor, härligt! Globträdet hälsar och tackar alla för ert engagemang.

Information från stadsdelen

I sommar finns en rad gratis sommarlovsaktiviteter som anordnas för barn i åldern 6-15 år i de olika stadsdelarna inom Enskede-Årsta-Vantör. Här är sidan där alla aktiviteter finns upplagda, informationen på webben uppdateras löpande: https://www.stockholm.se/eavsommar2019

Veckobrev, v 23

Hej hej!

Nu börjar det närma sig slutet av detta läsår och här kommer veckobrevet för vecka 23.

Mentorsdagar – Onsdag 5/6 & Måndag 10/6

Imorgon onsdag är det mentorsdag och då gäller tiderna 09.00 – 14.00.

Alla klasser har egna aktiviteter denna dag med allt ifrån utflykter till filmvisning.

På måndag 10/6 är det åter dags för en mentorsdag men den är då förlagd helt på skolan då mycket praktiskt skall ordnas i form av städning av klassrum m.m. Denna dag gäller preliminärt samma tider alltså ca 09.00 – 14.00.

Skolavslutning

På tisdag den 11/6 nästa vecka är det skolavslutning.

Denna dag börjar ute på skolgården kl. 8.30 till ca. 09.00 med en gemensam skolavslutning.
Efter skolgården går vi in till respektive klassrum och har en egen avslutning där det kommer att delas ut betyg, bjudas på glass m.m. och detta beräknas pågå till ungefär kl 10.00.

Vårdnadshavare är varmt välkomna att delta i dessa aktiviteter och det vore roligt om så många av er som möjligt kommer.

Obs! Om man önskar äta lunch denna dag så behöver man anmäla detta till sin respektive mentor så fort som möjligt så att köket får reda på detta i god tid.

Allt gott!

/Enhet 6

Information inför åk. 7!

Hej, här kommer en uppdatering inför hösten för alla er som ska gå på Årstaskolan i åk 7!

 • Nya klasser: Vi håller nu på att göra klart de fyra nya klasserna, det tillkommer en hel del elever, bl.a. från Skanskvarnskolan men även från andra skolor. Vi hämtar in överlämningar om de elever som kommer till oss för att kunna sätta ihop klasserna så klokt som möjligt.

Vår målsättning har hela tiden varit att ni ska få se klasserna före skolavslutningen, för att skapa trygghet och förutsägbarhet. Jag räknar med att den tidsplanen håller, ni ska få se klasserna före skolavslutningen. Vi behöver dock ha förbehållet att ändringar kan göras över sommaren om elever slutar eller tillkommer.

 • Med tanke på det jag skriver ovan: Är det så att ditt barn inte ska gå kvar på skolan till hösten så måste vi snarast få in blanketten Byte av skola. Först när vi får in den underskriven av alla vårdnadshavare kan vi skriva ut en elev. Blanketten hittar du här på vår hemsida:https://arstaskolan.stockholm.se/blanketter
 • Skolstarten för eleverna är mån 19/8, samma som F-6 på Årsta torg. Vi återkommer om exakt tid.
 • Föräldramöten och utvecklingssamtal kommer att genomföras tidigt på terminen, ytterligare information om detta kommer vid terminsstart.
 • Nytt för i år: Varje klass kommer under den första skolveckan att åka till en kollogård på Gålö. De kommer där att ha en heldag av gruppstärkande aktiviteter där skolan samarbetar med bl.a. våra fältassistenter Keri och Sebastian. Vi tror på detta både för att eleverna ska få bekanta sig med många nya vuxna och för att vi kan jobba med gruppbyggande i de nya klasserna.
 • Om lektionerna: Hem- och konsumentskap kommer eleverna fortfarande att ha på Årsta torg, alla andra ämnen kommer att vara på Årstaviken. Positivt är att de allra flesta eleverna redan är bekanta med Årstaviken genom språkvalet under det här året.
 • Jag kan passa på att säga igen: Årstaviken är alltså en del av Årstaskolan, ingen egen skola. Vi är samma personalgrupp, sammanlagt 160 personer. Skolledning, elevhälsa och administration är samma för både skoldelarna, de flesta lärarna jobbar på den ena eller andra delen, en del är på båda. Att vi hänger ihop gör också att vi kan göra en bra överlämning från tidigare lärare till blivande lärare, med elevhälsa inblandad där det behövs.

Det var allt för nu, hör gärna av dig om du har ytterligare frågor!

Vänliga Hälsningar,

Kalle Enström

Rektor

Årstaskolan

Hjälmarsvägen 16

120 53 Stockholm

Telefon: +46(0)850846217, +46(0)761246217

Telefon skolan: +46(0)850846200

E-post: kalle.enstrom@edu.stockholm.se