Vecka 18

Hej!

Här kommer lite information som ligger både nära och längre fram i tiden.

 • Information –  ÅrstavikenSkolan kommer att ha ett möte om Årstaskolan Årstaviken, torsdag 18/5 18.00-19.00 i matsalen. Inbjudna är alla vårdnadshavare på Årstaskolan som vill veta mer.

  Vi kommer då att berätta och beskriva byggprojektet och hur planen ser ut framöver. Det kommer att vara en kortare generell informationsdel som sedan går över i ett mingel där en kan ställa frågor till den en vill. Utöver pedagoger, elevhälsa och skolledning är även projektsamordnare från Utbildningsförvaltningen och SISAB samt fältassistenter och polis inbjudna

 

 • Info Skolhälsovården (Hälsobesök och vaccination) Alla elever i årskurs 8 blir erbjudna ett hälsobesök hos skolsköterska. I hälsobesöket ingår att kontrollera längd, vikt, ryggundersökning samt ett hälsosamtal. Skolsköterskorna Monica och Susanne kommer att påbörja hälsobesöken v.18 Hör gärna av er till skolsköterskorna om ni har frågor angående hälsobesöket eller om ni vill informera om någonting( Monica.pettersson.baumgart@stockholm.se susanne.m.jonsson@stockholm.se ). I åk 8 erbjuds också vaccination mot difteri, stelkramp och kikhosta som ni tidigare har fått information om. Information om vaccinationsprogrammet för barn finns på flera språk på Folkhälsomyndighetens hemsida, www.folkhalsomyndigheten.se ni kan också vända er till oss skolsköterskor vid ev. funderingar. Vi kommer att vaccinera samtliga elever i åk 8 onsdag den 10/5.

 

 • Demokrativerkstan, se kalendern.
 • Prov – Matematik vecka 18, se kalendern.
 • Prov – Musik vecka 19, se kalendern.
 • ÅrstafestivalenAnmäl dig här!
 • 8B matsalsvärdar fram till 12/5 sedan tar 8C över stafettpinnen.

Med hopp om en trevlig helg!

/Mentorerna

Vecka 17

Hej!

Då var påsken över och snart stundar Valborg och 1:a maj, med andra ord är det inte så lång tid kvar på terminen. Om du inte redan vet varför vi firar Valborg och 1:a maj, eller vill få tips på intressant fakta att koppla till pågående skolarbete, tryck här:

 1. Valborg
 2. 1:a Maj

För den som tittat i vår Googlekalender så vet ni att det bl.a. stundar Elevråd (24/4) matematikprov (vecka 18) och musikprov (vecka 19) .

När det gäller matematiken uppmanas alla att aktivt träna på att söka klipp på aktuella genomgångar via webben. För närvarande är det procenträkning på agendan. Fördelarna med att söka efter passande videoklipp är att man som elev, och förälder, kan få hjälp med att repetera när som helst. Om du hittar en bra genomgång tipsa gärna dina kompisar. Det mesta är gratis, men om du är beredd att betala en slant finns även andra alternativ. Appen Albert är ett sådant alternativ. Klicka här ALBERT  för ett exempel.

När det gäller provet i musik har alla fått ett digitalt instuderingshäfte. Tema är musikhistoriens klassiska epoker (medeltid till modernism) samt instrumentkännedom. Bästa sättet att förbereda sig är att jobba med instuderingsfrågorna i häftet, lyssna på musikexempel och repetera instrumentgrupperna på din instrumentkarta. För er som laddat ner appen MSO-learn ifrån skolappar är denna toppen att använda för att träna på att höra skillnad på instrument från olika instrumentgrupper. Har du inte appen fungerar det lika bra med Youtube.

Lycka till!

/Mentorerna

Vecka 14

Hej!

Då var det vår tur igen! Under de närmaste veckorna är det åk 8 som kommer att vara matslasvärdar och 8A börjar. Det är två värdar per dag som gäller. Schema denna vecka ser ut som följer:

Vecka 14 – 8A
Måndag Leo Klara
Tisdag Oskar Jakob
Onsdag Olov Lucia
Torsdag Fim Tilda
Fredag Julia L Aleksa


I övrigt kan det vara bra att ha extra koll på:

 • Måndag – 8A Helklass i musik under båda passen.
 • Tisdag – 14.00-15.00 8C grupp 1 åker till ungdomsmottagningen. Gullmarsplans ungdomsmottagning
  Gullmarsplan 17. http://www.umo.se/Gullmarsplan
 • Onsdag – 8B till tekniska museet.

Torsdag – 10.00-11.00 8C grupp 2 och 11.00-12.00 8A grupp 1 plus Adina  åker till ungdomsmottagningen.

 • Fredag – 10.00-11.00 8A grupp 2 och 11.00-12.00 8B grupp 1 till ungdomsmottagningen.

Lycka till!

/Mentorerna

Vecka 13

 

Hej!

Klockan har nu skruvats fram en timme och kvällarna blir ljusare. Härligt!                 Men, för vissa av oss kan pollenallergi lägga sordin på stämningen. Vill man lindra symtomen på ett lite annorlunda sätt kan man prova att göra som en del gör i Chile, nämligen hänga en muskotnöt i ett snöre runt halsen.

Det finns mer än pollen som kan flyga runt i luften t.ex. olika svar. På musiken har det stiftats bekantskap men Bob Dylan som nyligen fick Nobelpriset i litteratur och för övrigt kommer att spela i Stockholm i slutet av veckan. Han är för de flesta mest känd som musiker och sångare, men är också en stor poet. Sången vi sjunger och spelar på musiklektionerna heter Blowing in the wind. Låttexten är av filosofisk natur och ställer en lång rad frågor som aldrig får något konkret svar annat än att svaren finns i vinden. Lyssna riktigt noga nästa gång det blåser ute. Vem vet…kanske du lyckas snappa upp svaret på någon tung fråga.

På torsdag bär det av till Unga Klara för att kanske få svar på fler frågor. Teaterföreställningen vi kommer se heter Avsked och består av nio fristående berättelser om livsförändrande avsked. ”Avsked omsluter oss alla, i stort och smått och vi verkar hela tiden försöka undvika dem. Vi kämpar för att hålla fast, trots att vi oundvikligen kommer att skiljas åt förr eller senare. Ung eller gammal, rik eller fattig, det spelar ingen roll, avsked är något vi alla måste gå igenom.” (www.ungaklara.se)  Obs! Morgonlektioner utgår denna dag och vi samlas på skolgården kl.09.00.

Ungdomsmottagningen – Från och med vecka 14 kommer samtliga elever i åk 8 att besöka ungdomsmottagningen. Detta kommer ske i mindre grupper om ca.11 elever per grupp. Alla grupper utom en kommer åka klassvis. Den enstaka gruppen är en blandgrupp bestående av elever från både A-, B- och C-klassen. Tiderna ser ni i kalendern. Vilka elever som ingår respektive grupp meddelas på fredag.

Kulturskolans sommarkurser – Under vecka 25 kommer kulturskolan att anordna några sommarkurser. Troligtvis kommer en representant att komma ut i klasserna och berätta mer, men tills dess kan ni läsa mer här: Sommarkurs v.25

Påminnelse – Och, sist men inte minst en påminnelse om att till varje lektion ta med laddad iPad, penna och sudd, rätt bok, rätt mapp, anteckningsblock och ett glatt humör. Ni föräldrar får gärna hjälpa till att påminna och checka.

Med hopp om en riktigt bra vecka!

/Mentorerna