Läxförhör 4A Medeltiden

1. Vad var orsaken till att bönderna började röja mer och ny mark?

2. Vad blev konsekvensen av att bönderna röjde mer och ny mark?

3. Vilka förändringar skedde när kristendomen kom till landet?

4. Vad var en socken?

5. Vad var en sockenstämma?

6. Använd dessa begrepp i en text, alltså skapa en sambandskedja av de centrala begreppen.

Socken

Tiondet

Kunskap

Helgon

Reliker

Heliga Birgitta

Pilgrimsvandring

Läxförhör 30/5

/Sara

Teknik

I teknik arbetar vi nu med stabila och hållfasta konstruktioner. Vi gör två olika konstruktionsuppgifter. 4A och 4D har den här vecka haft i uppdrag att konstruera en bro av 20 sugrör, 2 m maskeringstejp och 3 stycken A4 papper. Bron ska vara 12 cm hög och 30 cm lång och självklart vara stabil och hållfast.

4B och 4C har konstruerat en annan typ av bro. De skulle också konstruera en så stabil och hållfast bro som möjligt. Bron skulle sträcka sig över ett mellanrum på 12 cm. Hållfastheten prövade vi med hjälp av sockerbitar och saltpaket som vikter. För att bygga bron hade de 3 A4 papper, inget lim, ingen tejp och inga saxar var tillåtna.

Veckobrev v. 20

Veckobrev 20

Ett stort tack till er alla som hade möjlighet att komma till föräldramötena som var i tisdags.

På tisdag nästa vecka har skolan sin festival. Det är obligatorisk närvaro mellan kl 16-19. Eleverna kommer att få kompensation för denna tid med bl.a. sovmorgon dagen efter till kl 9.30. De kommer dessutom att vara lediga den 5/6. Eleverna kommer under eftermiddagen serveras ett extra mellanmål. Det består av en polarklämma och ett äpple.

Nästa vecka är skolan  och fritids stängt på torsdagen. Skolan är också stängd på fredag men fritids är öppet. Behöver ni barnomsorg så glöm inte att anmäla det till Ikaros snarast.

Vi önskar er alla en trevlig helg

Lärarna i år 4

Veckobrev v. 19

Hej alla föräldrar och elever!

Med ett varierande väder vill vi påminna om kläder efter väder så att eleverna inte fryser på rasterna.

På tisdag nästa vecka (16/5) är det föräldramöte där ni föräldrar samlas i respektive klassrum. Mötet pågår mellan klockan 18:00 och klockan 19:00.

Tisdagen den 23/5 är det äntligen dags för Årstafestivalen där eleverna har chansen att få uppträda på scenen, peppa gärna ungar för detta.

Vi hoppas såklart på att många av er kan vara med oss den kvällen.

Trevlig helg önskar vi i fyran!