NO Astronomi

Vi kommer efter lovet att avsluta arbetsområdet Astronomi med en kunskapskontroll. 4a och 4d gör den på torsdagen den 9/2. I 4b och 4c har vi lite kvar att läsa om innan vi avslutar. Vi kommer att läsa om månen, månens faser, solen och människan i rymden veckan efter lovet. Så de genomför kunskapskontrollen på fredagen veckan efter, alltså den 17/3. Vi har sammanställt det viktigaste av det vi arbetat med. Alltså det vi vill att de kan.

Ljusår: Så lång tid det tar för ljuset att färdas på ett år.

Antal planeter i vårt solsystem: 8st. Fyra inre planeter, (Merkurius, Venus, jorden och Mars)och fyra yttre (Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus)

Solen: Den är vår närmaste stjärna. Den består av brinnande gas.

Stjärnbilder: Vi människor letar efter mönster på stjärnhimlen. Och har gett dessa mönster namn tex Karlavagnen.

Ett år: Den tid det tar för jorden att röra sig ett varv runt solen.

En månad: Den tid det tar för månen att färdas ett varv runt jorden.

Ett dygn: Den tid det tar för jorden att snurra ett varv runt sin egen axel.

Vad är det som gör att vi har årstider: Det beror på att jorden lutar litet. Den lilla lutningen gör så att vi får årstider. Under halva året är norra halvklotet vänt mot solen. Då får vi mer ljus och värme. Dagarna blir längre.

Vad är Big Bang: Forskare tror att universum bildades för 14 miljarder år sedan. Universum bildades då genom en het liten punkt. Den lilla heta punkten växte väldigt snabbt och däri fanns byggstenarna till vårt universum.

Fullmåne: När hela månen är belyst av solen.

Halvmåne: När halva månen är belyst av solen.

Vad är en satellit och vad kan de användas till: Ett objekt som snurrar runt en himlakropp t ex vädersatelliter, Hubble teleskopet, forskningssatelliter och GPS satelliter.

Ge några exempel på hur forskare kan utforska planeter: Med hjälp av olika teleskop, rymdfarkoster, robotar och satelliter

Världsbilden förändras: Förr trodde man att jorden var solsystemets mittpunkt. När man började använda teleskop och undersökte stjärnorna så kom man fram till att solen var solsystemets mittpunkt.

Veckobrev 8

Hej alla föräldrar!
Då var det dags för ett sista veckobrev innan vi tar en välförtjänt ledighet.

Nya skolbänkar
Under sportlovet kommer en större del av skolbänkarna att bytas ut för åk 4. Istället för de två-sitsbänkarna vi har nu kommer de att bytas ut mot bänkar med lock. Under veckan har vi därför städat och rensat för fullt i respektive klassrum och lådor för att bytet ska kunna bli så smidigt så möjligt.

Utvecklingssamtal
Under vecka 11 kommer vi mentorer att genomföra utvecklingssamtal i respektive klasser. Samtalen kommer att ske under dagtid och varje mentor/klass har en dag vikt åt sig. Respektive mentor kommer att skicka ut inbjudan med detaljerade tider till er föräldrar:
Måndag 13/3: 4A och Sara:
Tisdag   14/3: 4D och John & Helene
Onsdag 15/3: 4B och Anette
Torsdag 16/3: 4C och Kajsa & Cissi
Alla elever kommer under dessa dagar att ha förberedda lektioner/arbetsmaterial i olika ämnen som de jobbar med tillsammans med mentor i vardera hemklassrum. Den dagen då ens egen mentor/klass har utvecklingssamtal är det självklart någon av oss andra lärare som håller i undervisningen den dagen.

Löss
För ett par veckor sedan gick vi ut med information om att det upptäckts löss bland eleverna. Dessa verkar inte helt ha lämnat oss ännu så vi rekommenderar alla att ta en extra luskamning nu under lovet.

Övrig info från skolan: Nya rutiner för modersmål
En elev som har en vårdnadshavare med ett annat modersmål än svenska ska erbjudas modersmålsundervisning i detta språk om

1.       Språket är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet, och
  2.       Eleven har grundläggande kunskaper i språket.

Modersmålsundervisning på Årstaskolan
På skolan deltar idag ca 170 elever i modersmålsundervisning i 30 olika språk. Då modersmålsundervisning innebär ett stort organisatoriskt arbete för skolan, är det viktigt att vårdnadshavare och elever följer skolans anmälningsrutiner.
Anmälningsrutiner
Årstaskolan skickar hem anmälningsblanketter för modersmål inför kommande läsår.
Sista anmälningsdatum till modersmålsundervisning är den 20/3.Anmälan till modersmålsundervisningen är bindande i ett läsår närvaroplikt gäller. Om anmälan ej skett senast 20/3 , kan skolan inte garantera plats i modersmålsundervisningen inför kommande läsår. Anmälningsblanketter finns även på Årstaskolans hemsida .
Har du frågor kring modersmålsundervisningen är du välkommen att kontakta skolan: arstaskolan@stockholm.se

Med detta sagt önskar vi er Alla ett härligt sportlov!
///Sara, Anette, Helene, John, Kajsa och Cissi
(mentorerna i åk. 4)

Veckobrev v. 7

Hej alla elever och föräldrar!

I onsdags var vi som ni säkert vet iväg och åkte skidor på Gärdet. Vi hade en underbar dag tillsammans.

4a och 4d har idag fått tillbaka sina Tidsdiagnoser. Vi vill gärna att någon vuxen där hemma skriver en namnteckning på diagnosen och att den sedan kommer tillbaka till oss på skolan så att de kan spara den i sina pärmar. 4a och 4d repeterar multiplikationstabellerna i nästa vecka.

4b och 4c fick inte tillbaka sina Tidsdiagnoser då det var flera som behövde göra klart så väljer vi att dela ut allas på måndag eller tisdag. 4b och 4c fortsätter arbetet i matematik med tabeller och diagram.