Veckobrev v.12

Hej

Den här veckan har vi pratat mycket om studiero i klassen. Barnen har tillsammans med mig skapat en ”studierotrappa”. Den handlar om hur vi tillsammans går från att vara nybörjare till stjärnor i att skapa studiero åt varandra. Barnen har listat olika egenskaper och förmågor som är bra att ha för att kunna klättra uppåt. Det handlar till exempel om att räcka upp handen, bara gå runt när det är nödvändigt, att vi pratar med ”inomhusröst”, med mera. Totalt är det fem trappsteg för att nå upp till toppen. Vi undviker ordet ”inte” och fokuserar istället på hur vi ska göra. Tanken är att de ska vara lätta och tydliga steg som inte känns omöjliga, steg som alla kan uppnå efter förmåga. Det handlar inte om att skapa hets eller tävlingslust. Utan att det ska vara en tydlig och progressiv utveckling för alla barn i klassen.

I tisdags rockade vi sockarna för att uppmärksamma att vi alla är olika och för att fira mångfalden som finns i vår klass och i världen, olika är bra!

MA – multiplikation och mattespel.

SV – har vi tränat på ng-ljudet.

SO – vi ska den här veckan göra klart våra världskartor.

GOW – stål jätte.

Nästa vecka 13:

Måndag: idrott

Tisdag: dans grupp 2, läsläxa Buenos Aires nästa, kapitel 20 sidor 111-116

Viktiga datum

Nu på torsdag är det APT

Fredagen den 7 april ska klassen besöka Naturhistoriska museet. Barnen är iväg hela dagen och kommer tillbaka efter ett.

Vänliga hälsningar!

Boris och Malin

 

Veckobrev v.11

Hej

Vi har haft en del riktigt soliga dagar, kanske kan det vara våren som står på glänt? Jag vill tacka alla vårdnadshavare för en trevlig start på morgonen. Det var kul att se att så många kunde komma på föräldrafrukosten.

Idag har vi haft besök av den eminente Josef Sahlin lärare och bibliotekarie på Årstaskolan. Han och några elever från Årstaskolan fick pris för sitt arbete i hur vi kan arbeta med källkritik. Eleverna i 2B fick lyssna och göra övningar i hur vi kan tänka mer kritiskt kring de nyheter vi får ta del av i medier.

Här följer en länk till inslaget i nyhetsmorgon: Barnen i 2B gjorde dock andra övningar än de som beskrivs i inslaget:

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/elever-fick-pris-det-är-så-lätt-att-skriva-falska-nyheter-3840972

Vi har under veckan tittat på det fantastiska naturprogrammet Planet Earth. Vi brukar titta i ungefär 10 minuter efter varje lunchrast. Syftet är att eleverna ska få komma till ro efter att de rör sig under rasten. Det verkar ha gett effekt och barnen kan sedan studera effektivare. Programmet är otroligt filmat och innehåller ibland saker som är läskiga. Vi pratar i helklass om vad det är vi har sett, för att eleverna inte ska känna sig ensamma i och få ventilera sina känslor.

MA – vi har spelat matematikspel, med hundratal och tusental, samt spel med addition och subtraktion. Multiplikation var också uppskattat av eleverna att börja undersöka. Vi har laborerat med massa och vikt, jämfört olika material.

SV – vi tränar på liknelser. Det svenska språket är fullt av djur och vi gör många liknelser av dem.

SO – vi skapar våra världskartor där vi har klistrat in nästan alla världsdelar, nu är det dags för världshaven.

EN – temat är fortsatt leksaker och vi spelar ”engelska bingo”.

GOW – ”Söt men farlig bjässe”.

Nästa vecka 12

måndag: idrott

tisdag: dans grupp 2, läsläxa kapitel 19 Feber till frukost sidor 105-110

torsdag: APT, vid behov av barnomsorg kontakta Bitr. Ingrid Bäckström.

På tisdag ska alla barn och pedagoger på Tegelbo ”rocka sockorna” – ha olika färger på strumporna – för att uppmärksamma att vi alla är olika, med skilda förutsättningar.

Vänliga hälsningar!

Boris och Malin