Vecka 11

Den här veckan har vi börjat med de nationella proven i svenska och matematik. Vi har genomfört två gruppuppgifter, en i svenska och en i matematik. Eleverna har också gjort två individuella prov. Ett läsprov i svenska och första delprovet i matematik.

För att ge alla elever de bästa förutsättningarna på proven, genomför vi dem när vi är flera pedagoger som är tillgängliga samtidigt. Flertalet av dessa lektioner ligger första passet på morgonen, varför det är extra viktigt att passa tiden på morgnarna. Vi behöver också börja dagarna och lektionerna i lugn och ro, vilket jag har fått påminna klassen om i veckan. Det förekommer mycket småprat med kompisarna innan klassen kommer till ro.

Under denna period är det också extra viktigt att komma utsövd till skolan och att barnen äter ordentligt till frukost och lunch. Det går bra att skicka med en smörgås eller en extra frukt om t ex lunchen inte faller i smaken (vilket den oftast gör med det utmärkta kök vi har!).

Här kan ni läsa vad Skolverket skriver om proven för år 3.

Nästa vecka tar vi upp läsläxan igen. Till på onsdag ska barnen läsa kapitel 19 Testa med tandborste och tvål. Om man redan har läst det, går det bra att läsa igenom en gång till om det finns behov av det. Annars uppmuntras läsning i andra böcker😊.

Utöver proven har vi ägnat oss åt att räkna multiplikation, repetera area och omkrets samt övat oss på att använda miniräknare. Bra fokus under de lektionerna!

I SO:n har vår tidsresa gått vidare från jägarstenåldern till bondestenåldern och klassen har fått lista likheter och skillnader mellan tidsåldrarna. Att kunna jämföra likheter och skillnader är viktiga förmågor att utveckla i enlighet med målen i läroplanen.

Vecka 12:

Måndag 08.00-13.10 Dans