Vecka 12

Under veckan som gått har vi genomfört nationella prov i matematik och svenska. Den här veckan har eleverna varit duktiga på att komma till ro snabbare och på att lyssna uppmärksamt, de lektioner vi har haft prov.

I måndags hade danslärare Johanna tagit hjälp av Calle Drugge som också arbetar på Årstaskolan. Han spelade olika rytmer på congas som barnen fick röra sig till. De fick även prova på att härma en rytm på trummorna. En lektion med härlig energi.

I tisdags såg vi andra avsnittet av Planet Earth tillsammans i klassen. Genom att titta på det repeterar vi begrepp som näringskedja, livscykel och livsmiljö och lär oss mer om hur djur anpassar sig, dels till sin livsmiljö och dels till olika årstider. Vi får också se hur naturen ser ut i olika delar av världen.

Nu är vi igång med läsläxan igen och eleverna läser den tillsammans i olika grupper på onsdagsmorgnar. Sedan löser de olika uppgifter kopplade till det aktuella kapitlet. Grupperna har under året blivit allt bättre på att organisera sitt arbete och genomföra sina uppgifter. Bra jobbat! Till nästa vecka ska de förbereda kapitel 20 som heter En dag av törst.

Nu är det bara två veckor kvar till påsklovet och hög tid att anmäla om ni har planerat att era barn ska vara på fritids då. Så har ni inte gjort anmälan än, ber vi er att göra det bums, så att vi kan planera en god verksamhet och hur mycket personal som behövs.

På måndag har vi nationellt prov första lektionen kl 08.00. Glöm inte att ställa om klockorna till sommartid!

Vecka 13:

Måndag 08.00-13.10 Dans

Tisdag 08.00-12.30

Onsdag 08.00-13.40 Läsläxa

Torsdag 08.00-13.45 Slöjd

Fredag 08.00-14.00 Musik och idrott

 

Trevlig helg!

Anna och Elsa

 

Vecka 11

Den här veckan har vi börjat med de nationella proven i svenska och matematik. Vi har genomfört två gruppuppgifter, en i svenska och en i matematik. Eleverna har också gjort två individuella prov. Ett läsprov i svenska och första delprovet i matematik.

För att ge alla elever de bästa förutsättningarna på proven, genomför vi dem när vi är flera pedagoger som är tillgängliga samtidigt. Flertalet av dessa lektioner ligger första passet på morgonen, varför det är extra viktigt att passa tiden på morgnarna. Vi behöver också börja dagarna och lektionerna i lugn och ro, vilket jag har fått påminna klassen om i veckan. Det förekommer mycket småprat med kompisarna innan klassen kommer till ro.

Under denna period är det också extra viktigt att komma utsövd till skolan och att barnen äter ordentligt till frukost och lunch. Det går bra att skicka med en smörgås eller en extra frukt om t ex lunchen inte faller i smaken (vilket den oftast gör med det utmärkta kök vi har!).

Här kan ni läsa vad Skolverket skriver om proven för år 3.

https://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.257393!/ÄP%203%202017%20Elevbrev.pdf

Nästa vecka tar vi upp läsläxan igen. Till på onsdag ska barnen läsa kapitel 19 Testa med tandborste och tvål. Om man redan har läst det, går det bra att läsa igenom en gång till om det finns behov av det. Annars uppmuntras läsning i andra böcker😊.

Utöver proven har vi ägnat oss åt att räkna multiplikation, repetera area och omkrets samt övat oss på att använda miniräknare. Bra fokus under de lektionerna!

I SO:n har vår tidsresa gått vidare från jägarstenåldern till bondestenåldern och klassen har fått lista likheter och skillnader mellan tidsåldrarna. Att kunna jämföra likheter och skillnader är viktiga förmågor att utveckla i enlighet med målen i läroplanen.

Vecka 12:

Måndag 08.00-13.10 Dans

Tisdag 08.00-12.30

Onsdag 08.00-13.40 Läsläxa kap 19

Torsdag 08.00-13.45 Slöjd

Fredag 08.00-14.00 Musik och idrott

 

Trevlig helg!

Anna och Elsa

Vecka 10

Den här veckan har vi:

 • Varit på teater.
 • Jobbat med problemlösning.
 • Testat läsförståelse av faktatext.
 • Skrivit faktatext.
 • Tränat på att läsa av diagram.
 • Repeterar geometriska objekt och tillhörande begrepp.
 • Haft slöjd, musik och idrott.
 • Läst läsläxa och arbetat i arbetsboken.
 • Läst Harry Potter.
 • Skrivit utvärdering.
 • Lärt oss om hur livet uppstod på jorden.
 • Ritat en serie om livets utveckling.
 • Sett på Lilla Aktuellt och diskuterat nyheter.

Henrik den femte med Mittiprickteatern

Lunch i foajén

Nu är det dags för ett välbehövligt sportlov. Vi pausar med läsläxan och har nästa läxa till vecka 11. Då är det kapitel 19 som gäller.

Mellan vecka 11-22 kommer vi att genomföra de nationella proven i svenska och matematik. Det är inte säkert att vi börjar just vecka 11, men det kan vara bra att ha det som ett riktmärke. Både proven i svenska och matematik kommer att ställa krav på god läsförmåga. Därför vill vi uppmuntra till daglig läsning under sportlovet, såväl som till mycket lek, vila och goda stunder.

Vecka 10:
Måndag 08.00-13.10 Dans

Tisdag 08.00-12.30

Onsdag 08.00-13.40

Torsdag 08.00-13.45 Slöjd

Fredag 08.00-14.00 Musik, idrott

Trevlig helg!

Anna, Elsa och Tomas

Sportlovet!

Hej hej föräldrar! I nuläget är det fyra dagar kvar för er att anmäla närvaro/frånvaro för era barn på sportlovsfritids. Vi har hittills fått in 8 av 20 svar, tack för det! Det är viktigt att man anmäler även om ens barn inte ska vara på fritids, så snälla gör det! Detta för att vi pedagoger ska kunna planera vår egen ledighet, aktiviteter samt att köket vet hur många som ska ha mat.

Mvh Elsa

Vecka 6

Vi har haft en lugn vecka, med god arbetsro och flitigt arbete. Vi inledde veckan med att uppmärksamma samernas nationaldag genom samtal, film och ett klipp med Jon Henrik Fjällgren där han jojkar. Eleverna fick också skriva beskrivande text om samerna utifrån en tankekarta som vi gjorde gemensamt.

I matematiken har vi repeterat geometri och de begrepp vi använder när vi ska beskriva tvådimensionella figurer (hörn, sida) och tredimensionella figurer (hörn, sidoyta och kant). Det är viktigt att kunna skilja på dessa och på att använda rätt ord till objekten. När det gäller kvadrat och rektangel säger vi fyrhörningar, andra månghörningar benämner vi också utifrån hur många hörn figurerna har.

För att utöka verktygsväskan i svenska och få flera strategier för läsande och skrivande, har vi tränat på att använda en ”läsbro” där ena brofästet är inledningen, själva bron är handlingen och det andra brofästet är avslutningen. Vi kan använda den för att återberätta en saga eller för att planera en egen berättelse.

 

Inför utflyktsdagen på onsdag:

På onsdag den 15 februari kommer hela Sörgården att ge sig iväg på en gemensam Vinterfriluftsdag. Tråkigt nog verkar det inte kunna bli några traditionella vinteraktiviteter som kräver snö och is, men vi kommer att tillbringa dagen utomhus, på 4H-gården ”Björklunds hage” i Bromma och ägna oss åt diverse fysiska aktiviteter. Det kommer också att finnas möjlighet att träffa några av gårdens djur. Skoldagen börjar vanlig tid på morgonen och det är viktigt att alla kommer i tid. Tänk på att ha kläder och skor för en heldag utomhus med lek och rörelse!
Vi tar med oss från skolan vad som behövs för att grilla vår egen hamburgar-lunch, så ingen behöver ta något eget med sig i matsäcksväg. Alla kommer att vara tillbaka på skolan till mellis kl. 14.00.

 

Nya morgonrutiner på försök:

Hej föräldrar och barn!

Under två veckor testar vi en ny rutin på Sörgården, detta på grund av att det har varit mycket barn på morgonkvisten på undervåningen.

Från och med vecka 7 kommer en pedagog (Berit, Lena eller Lotta) hämta upp barnen kl.7.45 till övervåningen.
Tiden innan skolan börjar sitter barnen i köket och har en lugn stund tillsammans med den pedagog som hämtat upp barnen.

Efter denna period utvärderar vi hur det har fungerat att göra på detta sätt.

/Mvh Sörgårdens personal

Vecka 7:
Måndag 08.00-13.10
Tisdag 08.00-12.30 Sörgården har sångsamling
Onsdag 08.00-13.40 Utflyktsdag
Torsdag 08.00-13.45 Läsläxa, slöjd
Fredag 08.00-14.00 Musik, idrott

Trevlig helg!

Anna, Elsa och Tomas